lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Prečo bábätko stále plače?

  Spracoval(a) : Eva
Dátum : 4.12.2013
späť
Späť

Poslať
 

Takmer každé štvrté dieťatko trpí opakujúcimi sa bolesťami bruška. Dojčenská kolika je strašiakom každej novej mamičky.    

 

Žalostný a neutíšiteľný plač maličkého bezbranného stvorenia je nočnou morou. Väčšinou ide o plač, ktorý trvá viac ako tri či štyri hodiny a zjavuje sa v pravidelnú dennú alebo nočnú hodinu. Najčastejšie je to podvečer. Bolesti bruška a plač sa opakovane vracajú najmenej 3 až 4 krát do týždňa. Objavujú sa medzi 2. a 3. mesiacom života a odznejú väčšinou po pol roku.

 

Čo je kolika a čo ju spôsobuje

Určiť presnú príčinu, prečo sa kolika objavuje, je veľmi náročné. Určenie diagnózy stojí predovšetkým na detailnom a cielenom kladení otázok rodičom, najmä matke, o problémoch a ťažkostiach dieťaťa. Kedy sa objavujú, ako často, akú dobu trvajú, či sa opakujú, či sa neviažu na konkrétnu potravinu, ktorú matka konzumovala a pod. Využíva sa aj vyšetrenie ultrazvukom, aby sa vylúčili vnútorné deformácie alebo gastroezofagálny reflux.

Existuje mnoho faktorov, ktoré môžu stáť za žalúdočnými problémami vášho dieťatka. Ťažkosti môžu súvisieť ako s psycho-sociálnymi faktormi, ako sú napr. napätie medzi matkou a dieťaťom, prílišná úzkostlivosť matky, nesprávne dojčenie, či popôrodná depresia, tak aj s organickými ochoreniami (napr. napadnutie parazitmi). Tiež môžu súvisieť so stravou matky aj dieťaťa. V mnohých prípadoch je príčinou detskej koliky intolerancia laktózy. 

 

Môže za to aj mlieko

V prvých mesiacoch života je materské mlieko alebo tekutá dojčenská strava jediná potrava, ktorú bábätko dostáva. Problém nastane, keď ju malý človiečik nedokáže úplne stráviť. Hlavným cukrom každého mlieka, materského aj tekutej dojčenskej stravy, je laktóza. Na jeho strávenie je potrebný v tele sa vytvárajúci enzým laktáza. U mnohých dojčiat však v prvých mesiacoch života však nie je produkcia tohto enzýmu dostatočná. Intolerancia laktózy je bežným problémom ako u detí, tak aj u dospelých. Nedostatok enzýmu laktáza zanecháva nevstrebané zvyšky laktózy. Tie vplyvom baktérii existujúcich v črevách spúšťajú proces kvasenia, čo vedie k produkcii plynov a následne k nadúvaniu, zväčšeniu a stvrdnutiu bruška. Tento prebytok kvasenia v črevách môže tiež spôsobiť poruchy pohybov čriev, čo spôsobuje, že dieťa trpí kŕčmi.

 

Riešenie 

Je dôležité, aby bolo dieťa za každých okolností dojčené v správnej polohe, kedy nedochádza k nasávaniu vzduchu a v príjemnom a pokojnom prostredí. Ak je však dojčenská kolika spôsobená intoleranciou laktózy, môžeme dieťaťu pomôcť podaním enzýmu laktázy, napr. vo forme kvapiek. Novinkou sú kvapky ColiPrev® zložené z prírodných ingrediencií a hlavnou zložkou je enzým laktáza. Kvapky môžete dieťaťu podať priamo s materským mliekom alebo s tekutou dojčenskou stravou, prípadne na sterilizovanej lyžičke pred kŕmením. Dodáte tak jeho telíčku enzým laktáza, vďaka čomu by malo trávenie prebiehať v poriadku a predídete nafukovaniu, kŕčom a ťažkostiam s trávením u svojho bábätka. Môžete sa informovať aj na stránke www.detskekoliky.sk.

 

Čo ešte pomáha

·         Masáž bruška do kruhu v smere hodinových ručičiek.

·         Cvičenie s nožičkami

·         Pohojdávanie bábätka na rukách bruškom nadol

·         Teplé obklady bruška, napríklad nahriatou plienkou

·         Prechádzky v kočíku

·         Jemné použitie rektálnej rúrky na odplynenie

·         Úprava stravy matky – vylúčiť zo svojho jedálnička potraviny, ktoré môžu príznaky koliky zhoršiť, napr.: karfiol, brokolica, ružičkový kel, uhorky, cibuľa, cesnak, paprika, káva a príliš korenené jedlá. 

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!