lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Corgoň - 117 rokov pivovarníckych skúseností

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 20.5.2013
späť
Späť

Poslať
 

História piva Corgoň za začala písať už v roku 1892 v Nitre. V tomto roku sa začalo uvažovať o založení pivovaru pod Zoborom. Trvalo 2 roky, kým sa od úvah pokročilo k realizácii. Na čele týchto snáh bol nitriansky hlavný župan Viliam Thuróczy, kráľovský verejný notár Koloman Pongrácz a majiteľ pivovaru v Starom Plzenci Karol Wolf. Nitrianska pivovarnícka akciová spoločnosť bola založená vo Viedni 4. novembra 1894. Prevádzka pivovaru sa spustila v októbri 1896. O necelé tri mesiace neskôr sa začal proces sladovania jačmeňa a prvá várka piva sa uvarila už v polovici januára 1896. Po kolaudácii bol pivovar slávnostne otvorený 31. mája 1896.

 

K úspechu pomohol parný stroj

Pivovaru sa darilo a predpovedali mu veľkú budúcnosť. K úspechu mu pomohol aj parný stroj s výkonom 16 konských síl. Výrobnú kapacitu mal 40 000 hektolitrov piva a 750 000 kg sladu. Pracovalo tam okolo 40 robotníkov. Parný stroj zabezpečila pražská firma Noback a Fritze. V tom čase išlo o moderný spôsob výroby, čo bolo pre nitriansky pivovar veľkou výhodou. Tento pokrokový spôsob podstatne znižoval náklady, čo bolo pre začínajúci pivovar veľmi dôležité. Parný stroj mal o 25-30 % nižšiu spotrebu paliva,  nová technológia zabraňovala prepáleniu varne (na rozdiel od priameho kúrenia), obsluha bola jednoduchšia, varňa bola menšia a systém umožňoval využívanie kondenzačnej vody.

 

Prvé pivné špeciality

Za Nitrianskym pivovarom stáli odborníci, predovšetkým veľmi šikovný sládok R. Hlávka. Pivné špeciality tak na seba nenechali dlho čakať. V roku 1920 uvarili hneď dve: Rekord 12°  - dvojnásobné sladové pivo (barnavé) a Exquisit 12° - pivo plnozdroj. O šesť rokov neskôr pribudli Slovenská perla 14° a Porter 16°.

 

Obdobie veľkých zmien

K prvej podstatnej zmene prišlo v roku 1948. Tretieho júla 1948 vydalo Ministerstvo výživy vyhlášku o znárodnení niektorých podnikov v potravinárstve. V roku 1953 bol podnik začlenený pod Pivovary a sladovne, národný podnik Bratislava a od roku 1960 pod Západoslovenské pivovary, národný podnik Bratislava.

Po roku 1989 prešiel pivovar ďalšími zmenami a v roku 1997 do pivovaru kapitálovo vstúpil celosvetový koncern HEINEKEN. Pivo Corgoň si vďaka technologickým inováciám získavalo priaznivcov na západnom Slovensku, ale postupne prenikalo aj na stredné Slovensko.

 

Priekopník v moderných obaloch

K novodobej histórii piva Corgoň sa viaže množstvo inovácií a noviniek. V roku 2007 uviedol Corgoň ako prvé pivo na Slovensku 1,5 litrové maxifľaše a stal sa tak priekopníkom v dnes veľmi úspešnom segmente piva v tomto type obalov. O rok neskôr opäť ako prvý na Slovensku priniesol 2-litrové maxifľaše a pivo Corgoň je dnes jedinou slovenskou značkou piva s dvojlitrovou maxifľašou vo svojom portfóliu. Známe sú aj praktické balenia v ZIP fólii, ktoré zjednodušujú spotrebiteľom nákup a manipuláciu. Od roku 2010 značka Corgoň priniesla svojim priaznivcom možnosť vychutnať si to najčerstvejšie pivo priamo z pivovaru prostredníctvom jedinečnej, počítačom riadenej technológie tankového piva.

 

 

Corgoň je legenda

S názvom značky piva Corgoň sa viaže legenda o silákovi Corgoňovi, ktorý bol  vraj kováčom v nitrianskom Hornom meste. Mal obrovskú silu a každý obdivoval jeho zavalitú postavu, zvlášť mohutné svaly na rukách. Keď udrel kladivom na nákovu, zatriaslo sa celé Horné mesto. Keď Turci napadli Nitru, k obrane sa pridal aj Corgoň. Vybehol rovno z vyhne a kotúľal dolu Palánkom obrovské kamene, ktoré vniesli medzi Turkov chaos. Keď zbadali obrovskú postavu a začiernenú tvár Corgoňa, dali sa na bezhlavý útek. Mysleli si, že je to čert. Svojou odvahou uchoval Horné mesto pred tureckými nájazdmi. Socha Corgoňa navždy zvečnila nepremožiteľnú silu nitrianskeho kováča. V Nitre sa o ňom zachovalo aj porekadlo – je taký silný ako Corgoň.

 

 

Tajomstvo výroby jačmenného sladu

 

Telo aj duša

Slad je základná surovina na výrobu piva, je jeho telom aj dušou. Ide o čistý prírodný produkt vyrobený bez akýchkoľvek prísad či konzervačných látok alebo farbív. Proces výroby sladu sa ukrýva v spracovaní jačmeňa, ktorý je vďaka svojmu zloženiu najvhodnejšou plodinou. Kvalita sladu je podmienená kvalitou jačmeňa a technologickým procesom sladovania.

 

Proces výroby plzenského sladu

Príbeh sladovníckeho jačmeňa sa začína jeho pestovaním. Napínavé obdobie 4 mesiacov vrcholí v júli, kedy sa jačmeň pokosí z polí a uskladní v silách. Celý proces premeny jačmenného zrna na sladové zrno sa začína v máčiarni. Prirodzená vlhkosť jačmeňa nestačí na to, aby sám vyklíčil. Preto sa zrnká jačmeňa uskladnené v oceľových zásobníkoch ponoria pod vodu, aby príjem vody a klíčenie prebehlo intenzívnejšie. Voda sa po 5-6 hodinách vypustí a zrnká sa nechajú odležať na vzduchu. Celý proces máčania sa ešte raz zopakuje.  Na konci dňa je jačmenné zrno väčšie, na niektorých sa začínajú objavovať puky - korienky. Keď vlhkosť jačmenného zrna dosiahne približne 38 %, putuje do klíčiacich boxov. Tu pobudne nasledujúcich 5 dní, počas ktorých sa zvlhčuje a dvakrát denne mechanicky obracia. Jačmeň žije, klíči, korienky a zárodok listu rastú. Počas fázy klíčenia s 5-dňovým vedením získavame medziprodukt „zelený slad“. Tretím technologickým krokom je hvozdenie – sušenie sladu pri teplote od 50 až do 80 °C horúcim vzduchom. Zrná sa tak zbavia nadmernej vlhkosti a počas tejto fázy procesu výroby vzniká jeden z hlavných parametrov sladu: jeho farba. Sušenie indikuje biochemické pochody v jačmeni, vysoká teplota vytvára farebné a aromatické zložky (melanoidíny). Na záver sa odstránia neželané korienky v odkličovacom stroji. Suché korienky, známe ako sladový kvet, sú veľmi cenným bielkovinovým krmivom, ktoré odkupujú poľnohospodári.

 

Základné druhy sladov

Najvhodnejšia plodina na výrobu sladu je jačmeň. Je dostupný v mnohých krajinách, pestuje sa po celom svete a má optimálne zloženie. Skladá sa zo škrobu, minerálnych látok, bielkovín a iných živín. Okrem základného plzenského sladu poznáme aj špeciálne slady. Tie sa môžu líšiť svojou farbou, vôňou, ako i chuťou. Základné štyri druhy sladu použité na výrobu piva Corgoň 4sladový sú: plzenský svetlý, bavorský, karamelový a  farebný pražený slad.

 

Najväčšia sladovňa

V Hurbanove sa nachádza jedna z najväčších sladovní v strednej a východnej Európe s ročnou maximálnou výrobnou kapacitou 150 000 ton. Hurbanovská sladovňa je druhou najväčšou sladovňou v rámci celého koncernu HEINEKEN, denne sa tu spracuje približne 500 ton jačmeňa a vyprodukuje sa 400 ton finálneho sladu.

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!