PORADŇA |
Dnes pribudlo: 0 tém, a 0 reakcií. Včera pribudlo: 0 tém, a 1 reakcií. |
|
|
Štvrtok, 19. December,
,
Dnes oslavuje Judita |
|
KATALÓG |
Informácie Pridať firmu |
Móda, módne odevy, bielizeň |
Obuv, kabelky |
Módne doplnky, klenotníctva |
Kozmetika, parfuméria |
Skrášľovacie salóny, služby, pobyty |
Zdravie, výživa |
Alžbetine bavorské perníčky
|
|
Spracoval(a) : Monika
Dátum : 6.12.2013 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Len málokedy v roku nás pečenie baví práve tak ako pred Vianocami. Ide z neho teplo domova a to v doslovnom i prenesenom význame. Možno je to tou atmosférou a možno tým, že si ho užívajú všetky naše zmysly. Už prvý kontakt s hrejivým medovým cestom nenápadne pohladí na duši. Na svoje si príde aj čuch. Vanilkový cukor rozvonia celý byt a neraz pošteklí nos i susedom. To však už netrpezlivo nakúkame do rúry a tešíme sa, keď sa jej obsah pekne farbí do ružova. Pravým orechovým je však ochutnať v pokoji prvý pocukrovaný koláčik. Vianoce sa môžu začať. Užite si ich spolu s našimi odskúšanými receptami, ktoré nenechajú „v štichu“ ani vianočnú cukrárku – začiatočníčku.
Alžbetine bavorské perníčky
Potrebujeme:
- 5 vajec
- 500 g Korunného cukru BIO kryštálového
- 2 lyžičky škorice
- ¾ lyžičky klinčekov
- kardamon na špičku noža
- šťavu z ½ citróna
- 100 g kandizovaného citróna alebo citrónovej kôry
- 500 g neolúpaných mandlí (alebo 250 g neolúpaných mandlí a 250 g vlašských orechov)
- čokoládovú alebo punčovú polevu
Postup
- Vajcia vyšľaháme do peny s Korunným cukrom BIO kryštálovým, najlepšie elektrickým šľahačom na najvyššie obrátky. Pena musí byť krémovitá a jemná. Vmiešame škoricu, klinčeky, kardamon, trošku nastrúhaného muškátového orecha a šťavu z polovice citróna. Potom pridáme kandizované ovocie (malé kúsky citrónov a pomarančov) alebo kandizovanú citrónovú a pomarančovú kôru a nakoniec vmiešame nahrubo rozomleté mandle. Môžeme pridať aj nahrubo rozomleté vlašské orechy.
- Cesto vyvaľkáme na približne 1cm hrubú placku, z ktorej vykrajujeme okrúhle perníčky. Tie prenesieme na vymastený plech, na ktorom ich necháme asi hodinu odpočinúť. Koláčiky pečieme pri 150 - 160 °C, pomaly, v nepredhriatej rúre. Po vychladnutí perníčky polejeme čokoládovou alebo punčovou polevou. Na vrch môžeme pridať mandľu.
Tip: Skúsené nemecké kuchárky hovoria, že čím väčšie vajcia použijeme, tým viac mandlí je potrebné pridať v pomere k orechom.
Diskusia k článku:
|
|
|